Menu

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode in de fysiotherapie waarbij spieren worden aangeprikt om de spieren (langdurig) te laten ontspannen. Er wordt een droge acupunctuurnaald gebruikt, er wordt geen vloeistof in de spier gespoten. Het naaldje prikt een zogenoemde triggerpoint, om een triggerpoint uit te schakelen.

 

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verharde streng of knoopje in een spier. Dit veroorzaakt lokale drukpijn, maar kan daarnaast ook pijn op afstand veroorzaken. Dit noemen we refered pain. Door een actieve triggerpoint kan de bewegingsuitslag van een gewricht een beperking hebben of kan een spier of meerdere spieren een verminderde kracht hebben.

Triggerpoints kunnen ontstaan door een verkeerde beweging of ongeval en ook door een langdurige “verkeerde” houding. Daarnaast komen triggerpoints veelvuldig voor bij overbelasting, hetzij door het uitvoeren van een beroep en/of sporten. Vraag de fysiotherapeut eventueel voor meer informatie.

Werkwijze dry needling

Als eerste worden alle spullen gereed gemaakt. Het is belangrijk om hygiënisch te werken. Als eerste wordt de naald in de huid getikt. Dit voelt u bijna niet. Vervolgens zoekt de therapeut met de naald het punt op. Dit kan drukkend, vermoeid of krampachtig aanvoelen. Na de behandeling kan het behandelde gebied wat vermoeid of stijf aanvoelen.

De fysiotherapeut geeft eventueel huiswerkoefeningen en adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

Dry needling is onderdeel van een fysiotherapie behandeling, hiervoor worden geen extra kosten berekend.